Stiati ca? # 10

Virusii informatici sunt cele mai periculoase arme in razboiul datelor. In multe tari, astfel de programe au fost declarate ilegale, iar autorii lor au primit diverse pedepse. Numarul actual al virusilor este foarte mare, zilnic apar virusi noi.
Virusii sunt programe de foarte mica dimensiune, de regula invizibili cu mijloace uzuale ale sistemului, care se gasesc pe calculator fie ca un fisier executabil, fie atasati unor programe, caz in care se numesc parazi. Acestea sunt capabili sa se infiltreze in zone ce raman ascunse utilizatorului obisnuit, sa produca modificari distructive asupra datelor personale ce se afla pe hard disk-uri sau asupra altor componente ale calculatorului.

Pentru a preintampina astfel de atacuri informatice, specialistii IT au inventat un software numit ANTIVIRUS pentru a preveni, detecta si inlatura virusii, viermii si troienii din calculatoarele noastre. Exista mai multi cercetatorii care revendica prima aparitie a unui astfel de program, noi insa o sa incepem istoria acestuia cu anul 1987 cand Bernt Fix a publicat primul astfel de document. Printre primele documete aparute enumeram Dr. Solomon’s Anti-Virus Toolkit, AIDSTEST si AntiVir eliberate la 1988, la sfarsitul lui 1990 au fost disponibile nouasprezece produse antivirus, inclusiv Norton AntiVirus si McAfee VirusScan.

Inainte ca internetul sa fie utilizat in masa, acesti virusi se raspandeau prin floppy disk-urile calculatoarelor. Odata cu folosirea internetului din ce in ce mai frecvent, acestia au inceput sa se raspandeasca prin documentele transmise  prin e-mail, programe downloadate de pe net si fisiere, site-uri intregi contminate. Incepand cu anul 1987, antivirusii au inceput sa fie din ce in ce mai folositi in apararea contra virusilor. Un program de securitate este vital pentru companii, existand posibilitatea de a pierde date importante numai la un singur atac de genul acesta. De aceea milioane de dolari se cheltuiesc anual pentru evitarea acestor situatii neplacute. Nu mai vorbim de institutile de stat din intreaga lume pentru care un astfel de caz ar constitui o amenintare la securitatea nationala a respectivului stat.

Dintre cele mai apreciate brand-uri care ofera protectie si update-uri la zi in aces sens, putem numi: Avira, Avast, Bitdefender, G-Data, Kaspersky, Norton Antivirus, Nod Antivirus, Panda si lista poate continua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *