Stiati ca? #9

Routerul este un echipament IT care conecteaza doua sau mai multe reţele de calculatoare (packet switching). Functia indeplinita de routere se numeşte rutare. Routerele software utilizeaza pentru decizie un modul al sistemului de operare, in timp ce routerele hardware folosesc dispozitive specializate (de tip ASIC) ce permit marirea vitezei de comutare a pachetelor.
Routerele folosesc adrese IP (de reţea) ale pachetelor aflate in tranzit pentru a decide catre care anume interfata de iesire trebuie sa trimita pachetul respectiv. Decizia este luata comparand adresa calculatorului destinatie cu inregistrarile (campurile) din tabela de rutare, care poate contine atat inregistrari statice (configurate/definite de catre administratorul retelei), cat si dinamice, aflate de la ruterele vecine prin intermediul unor protocoale de rutare.
Tipuri de routere:
Routere pentru utilizatorii casnici (simple & wireless)
Routere destinate companiilor (simple & wireless)
Routere pentru reţele de telecomunicaţii
Primul dispozitiv care avea o functionalitate asemanatoare cu routerele de astazi (comutarea de pachete) a fost Interface Message Processor (IMP). Acestea erau dispozitivele care asigurau comutarea in ARPANET, prima retea de internet. Ideea de router (numite “gateway” – “poarta” – pe vremea aceea) a aparut in urma lucrarilor efectuate de  cercetatori in reteaua International Network Working Group (INWG).
-Aparut in 1972 ca un grup informal care sa analizeze problemele tehnice ale interconectarii diferitelor tipuri de retele existente la vremea respectiva, INWG a devenit in acelasi an un subcomitet al Federatiei Internationala a Procesarii Informatiei.
-La inceputul anului 1974 Primele routere Xerox au intrat in serviciu.
-Primul router IP adevarat a fost dezvoltat de Virginia Strazisar la BBN in 1975-1976, ca parte a unui program initiat de DARPA
-In 1981 au aparut primele rutere multiprotocol care au fost create in mod independent de cercetatori de la MIT si Stanford; ruterul de la Stanford a fost creat de William Yeager, iar cel de la MIT de Noel Chiappa, ambele fiind bazate pe PDP-11.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *