Stiati ca? #3

Ştiaţi că faxul (prescurtare de la facsimile, din latina fac simile , “a face la fel, similar” sau “a face o copie”) este o tehnologie din domeniul telecomunicaţiilor folosită pentru transferul de documente sau copii ale acestora.

1843 – A fost emis primul patent pentru fax şi aparţine inventatorului scoţian Alexander Bain, care a inventat şi ceasul electric, şi-a folosit cunoştinţele sale despre pendulele ceasurilor electrice pentru a produce un mecanism de scanare a unui document.

1851 – La târgul mondial de la Londra a fost expus prima data un astfel de dispozitiv de către fizicianul britanic Frederick Bakewell. Acesta a fost cel care a îmbunătăţit sistemul creat de Bain.

1861Primul fax, Pantelegraph, a fost vândut de fizicianul italian Giovanni Caselli, înainte ca telefoanele să fie inventate.

1863 – Giovanni Caselli a realizat prima linie de fax telegrafic Lyon – Paris.

1865 – Primul facsimil a fost transmis între Paris şi Lyon folosind modelul Pantelegraphe a lui Caselli.

1902 – Germanul Arthur Korn a transmis de la Munchen la Berlin fotografii prin fax.

Între ani 1920-1930 apare şi faxul telefonic, inventat de americani în cadrul ATT, cu ajutorul telefoniei analogice.

1968 – Fax-ul devine global când CCITT (Consultative Committee for International Telephone and Telegraph) reglementează Group 1, primul standard international pentru fax.

1985 – Hank Magnuski, doctor în inginerie electrică şi fondatorul companiei GammaLink, a inventat primul fax modem numit GammaFax.

1987Canon introduce primul fax ce foloseşte hartie normală.

1995 – Este aprobat standardul JPEG pentru fax-ul color.

1996 – Apar primele produse de internet fax, Pitney Bowes produce primul aparat de 33.6 kbps.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *