Sistem de voce gazduit vs Sistem de voce local

Informatiile despre sistemele de telefonie sau PBX-urile virtuale au prolifertat destul de mult in ultima vreme.

Iata cateva argumente pro si contra care vin in sprijinul proprietarilor de afaceri atunci cand cererea pentru un astfel de sistem se impune.

De curand, unul din reviewer-ii cei mai cunoscuti ale centralor telefonice, Software Advice, a subliniat importanta a cinci puncte in decizia oamenilor de afaceri din segmental SMB privind achizitia unui sistem telefonic in Cloud sau a unui sistem telefonic proprietar/local.

Picture1
Copyright: dearza / 123RF Stock Photo

1. TCO-ul sau costuri total de apartenenta
De obicei sistemele de telefonie proprii /locale – necesita o investitie initiala mai mare decat cele bazate pe Cloud care permit accesul prin intermediul licentelor si implica un cost per licenta. Insa studii recente au aratat ca in aproximativ trei ani, costul total de detinere / TCO-ul unui sistem de voce in Cloud devine mai mare decat costul unui sistem local care, contrar, isi amortizeaza investitia treptat de la an la an.

2. Specificatii valoroase sau doar functii la pachet
Astazi, capacitatile tehnice ale sistemelor PBX gazduite si ale celor locale/ on-premise sunt în mare parte egale. O diferenta, cu toate acestea, exista in modul in care aceste caracteristici sunt oferite.

PBX virtuale de obicei ofera functii la pachet taxabile per set, la fiecare utilizator in parte. On-premise PBX- centralele traditionale, pe de alta parte, ofera de multe ori cumparatorilor o mai mare flexibilitate cu privire la caracteristicile și functionalitatile pe care acestea le doresc, in special oferind customizare uneori fara alte costuri aditionale – functii inglobate in sistem pe care clientul poate sa le combine intr-un mod eficient pentru o adaptare mai usoara la afacerea sa.

Daca personalizarea sistemui este unul din punctele importante pe care cumparatorul le targheteaza in procesul sau de achizitie, acesta va fi nevoit sa discute in prealabil aspectul cu furnizorii de servicii virtuale de voce pentru a fi sigur ca pachetele puse la dispozite de acesta satisfac asteptarile sale in acesta privinta.

Probabil va fi necesara din partea clientului – o sondare a pietii de oferte pentru a gasi pachetul ideal. O lista cu toate caracteristicile dorite ar fi utila pentru a avea o imagine de ansamblu asupra cerintelor si a pretului la care acestea pot fi satisfacute.

3. Personalizarea
Personalizarea sistemelor de voce locale de obicei este realizata de unul din expertii departamentui IT, care supravegheaza sistemul si il gestioneaza. Pentru sistemele in Cloud particularizare este infaptuita de catre furnizor ale carui posibilitati sunt adeseori limitate in acest sens.
Daca sistemul telefonic necesar are nevoie de customizari aparte atunci un PBX local va fi cea mai rezonabila optiune. Daca pretentiile nu sunt exagerate atunci puteti opta pentru o centrala telefonica in Cloud

4. Experienta utilizatorului
Pentru a asigura calitatea vocii, sisteme PBX on-premise va prioritiza traficul de date. Cu soluțiile PBX găzduite, pachete de voce si date vor concura pentru prioritate ceea ce va duce inevitabil la deteriorarea calitatii vocii.
Furnizorii de servicii in Cloud va vor putea pune la dispozitie un instrument de balansare a transmisiunilor de date SBC (Session Border Controller), dar acesta va ridica considerabil costul sistemului virtual si complexitatea acestuia – un aspect deloc de neglijat atunci cand este vorba de o infrastrucura mai mare.

5. Costurile reale ale suportului tehnic.
In cazul in care compania are deja un sistem local gestionat de un department IT si se doreste o migrare catre un sistem virtual – se va opera doar un transfer de responsabilitati – iar costurile de gestiune vor creste.

Daca afecerea este la inceput – achizitia un sistem virtual poate reduce cheltuielile suplimentare prin angajarea de specialisti IT. Cu toate acestea daca sistemul de telefonie este un instrument critic prin intermediul caruia va desfasurati afacerea este de luat in calcul nivelul de relatie pe care il aveti cu un tert si modul in care aveti posibilitatea de a-I incredinta acestuia gestionarea intregului suport tehnic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *