Magazinul cu bomboane

Voi domnilor care aprovizionati etelecomul cu produse, trebuie sa stiti ca riscati sa bagati oameni in diabet. Metaforic vorbind. Dar, atentie mare, e – paradoxal – de bine. Parerea mea. Spun asta gandindu-ma la un bun prieten al meu, indragostit de tot ce popular poate fi numit “aparatura”. Daca-i dau linkul siteului astuia, i-am dat de lucru pentru 24 de ore. Nu va mai iesi cu nasul de aici, va fi nevoie sa-i dea cineva paine si apa.

Despre asta povestim azi, despre “dependenti”. Poate-i dur cuvantul, trebuie folosit cu grija si in niciun caz nu trebuie interpretat in sensul folosirii in abuz al unor chestiuni (nu le numim aici) nocive. Prietenul asta drag e la curent cu tot ce apare in domeniu. Sau cu ce va aparea, nu exagerez. Stie tot, se documenteaza, testeaza tot, nu se da in spate de la achizitionare. Aceste minuni cu fire, circuite, monitoare, tastaturi, digitale ori nu, frecvente,  cu cabluri ori fara il fac fericit. De cate ori ne plimbam prin oras si trece pe langa un magazin de profil i se lumineaza fata. Ochii i se maresc si un zambet jucaus-ghidus ii apare in ei.

Virtrinele mari si intesate il atrag ca un magnet. Timpul si spatiul dispar. Cu barbia proptita in mana cerceteaza. Analizeaza. Compara. Si, inerent, trebuie sa vada lucrurile mai de aproape. Intra in magazin si, da, e copilul neastamparat si pofticios in magazinul plin de bomboane. De toate formele, culorile, aromele. E copilul care s-ar indopa pana ar bubui. Dar el nu-i copil. E om mare. Si are masura. Cumpara cu masura. Din punctul lui de vedere. Nu si al unora care il cunosc. Dar, parerea mea, acei oameni nu-l inteleg. Il inteleg doar oamenii care au o pasiune. Care stiu ca o pasiune cere energie, cere sacrificii. Voi, cei pasionati de ceva, il intelegeti.

Doamnelor impatimite de achizitii vestimentare, de cate ori ati rezistat sa nu intrati intr-un minunat magazin care-ti sopteste de departe “azi avem reduceri”?! Ati intrat, spunandu-va ca nu veti sta acolo mai mult de doua minute. Sa aruncati o privire. Si ati iesit cu bratele pline si cardul gol. Domnilor care aveti un hobby, cum va simtiti cand intamplator dati peste un obiect ce va lipseste din colectie?! Da, da, e ala pe care-l vanati demult, il doriti de atata vreme, il cautati de ani poate. Il vedeti. Ori poate unul nou, despre care nici macar nu stiati ca exista. Surpriza e mai mare. Cum va simtiti? Nu vi se invart in stomac vreo 3 moristi?! Nu va ganditi imediat cum puteti rupe un ban de colea, de la gura copilului?! (exagerez un pic).

Dar stiu si eu ce inseamna. Am “patimit” si eu la viata mea. Si-l inteleg pe bunul meu hi-tech prieten. Si mai inteleg ceva. Atunci cand iti poti permite ceva ce te face fericit, banul (daca intamplator il ai) isi pierde valoarea.   Fericirea pe care ti-o poate da acel obiect al pasiunii tale e nepretuita. Prea des ne refuzam chiar si lucruri mici care ne-ar bucura pentru o secunda. Ori vedem flesculete despre care stim ca ar aduce un zambet sotiei, fratelui sau fiului. Si ne spunem “lasa, nu acum, nu-i momentul”. Prea des sintem chibzuiti cu multumirea noastra. In fond muncim de ne spetim, stam cu freza in neon si cu fundul pe un scaun tare ore lungi pentru a oferi. Si a ne oferi.  Si nu o facem. Mai mult, zicem despre cei ce fac asta ca”arunca-cu banii”.

Si poate, Doamne fereste, maine poimaine, mergem frumusel pe strada. Undeva, intr-un apartament din blocul pe langa care trecem, se desfasoara o scena casnica. Ea e furioasa ca el si-a mai luat un laptop. Ultima generatie. Ea nu-l intelege. Desi tocmai a dat iama prin magazine de lenjerie. Ea, furibunda, ii ia laptopul. Si-l arunca pe geam. Si laptopul aterizeaza in freza mea coapta de neon. In freza mea, a economului, care mi-am refuzat atatea…

Luati, fratilor, luati de puteti si bucurati-va. Viata-i scurta, oricat de lunga o fi.

2 thoughts on “Magazinul cu bomboane

  1. si eu seman cu prietenul tau. Faza tare e ca am si lucrat intr-un magazin de profil . si chestia asta imi cam lua gandu de la faptul ca eram cam prost platit. Fiecare cu slabiciunile lui 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *