Internet Interplanetar

NASA a reusit cu succes sa testeze prima retea de comunicare prin internet in spatiu.

Inginerii de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, facand parte din echipa NASA au folosit un software numit Disruption-Tolerant Networking (DTN) pentru a transmite mii de “pachete” in spatiu catre si de la o nava spatiala localizata la mai mult de 32 de milioane kilometrii departare de pamant.

Se pare ca acesta este primul pas in a creea o comunicare interplanetara prin internet de catre cei de la Nasa.
Acest proiect a fost inceput de NASA in colaborare cu Vint Cerf, vicepresedinte la Google. Disruption-Tolerant Networking trimite informatii folosind o metoda diferita de cea normala pentru internet. Internetul interplanetar trebuie sa fie destul de robust pentru a rezista delay-urilor, intreruperilor si deconectarilor in spatiu.
Erorile, malfunctiunile pot aparea atunci cand nava spatiala se deplaseaza in spatele unei planete sau atunci cand apar furtuni solare. Intarzierile in a trimite si a primi date de pe Marte sunt intre 3 minute jumatate si pana la 20 de minute.

Fata de sistemul TCP/IP care este folosit pe Pamant, DTN nu-si asuma o continuitate “end-to-end” a transmisiei datelor. Functioneaza in asa fel incat daca destinatia finala a datelor care sunt transmise este gasita acestea nu se descarca la destinatie. In schimb fiecare nod de retea pastreaza informatia primita atat cat este necesar pana a comunica cu urmatorul  nod.

Momentan exista 10 noduri de retea interplanetara. Un asmenea nod de retea este nava spatiala Epoxi. Celelalte 9 noduri momentan sunt pe Pamant  la institutul JPL simuland aterizarile pe Marte si misiunile pe orbite.

Acest sistem permite realizarea unor noi tipuri de misiuni, inclusiv a unor zboruri complexe simultane ale mai multor nave spatiale, dar si o comunicare mai buna cu astronautii care vor ajunge pe Luna.

One thought on “Internet Interplanetar

  1. Este inutila aceasta tehnologie atata timp cat nu putem sa calatorim in spatiu.
    Sa ne gandim cum ar fi sa calatorim in spatiu 6 luni in imponderabilitate si sa revenim cu un organism slabit atrofiat muscular si o rezistenta “de sticla” a oaselor.

    Ne mai trebuie interconectare planetara????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *