Inteligenta Artificiala-viitor sau iluzie?

robotul HRP-4CConsideri cumva că e aproape ziua în care pe post de menajeră în casă vei avea un robot cu aspect uman, sau în incinta unei companii la receptie vei fi întalnit de privirea prietenoasă a unei blonde din metal? Până a ajunge la astfel de schimbări trebuie să aflati că deşi remarcabile descoperiri s-au realizat în domeniu, Inteligenţa Artificială este pe departe de a o egala pe cea Umană.

AI, sau Artificial Intelligence presupune capacitatea unui sistem de a învăţa în scopul de a se îmbunătăţi fără ajutoare externe şi simularea în întregime a inteligenţei umane. Termenul a fost prezentat de prof. John McCarthy în anului 1956 la întrunirea “Darthmouth Summer Research Project on Artificial Intelligence”. De atunci şi până în prezent acest subiect a încins numeroase discuţii, a pus bazele mai multor cercetări rezultatul unora din acestea fiind deja folosite în domenii precum medicina, domeniul militar, industrial.

Scopul pe care îl urmăresc cercetătorii în dezvoltarea Inteligenţei Artificiale este imitarea întocmai a creierului uman, felul în care răspunde, interacţionează, judecă. Modul în care acesta gândeşte – 100 de milioane de neuroni ori 1000 de conexiuni per neuron calculele având loc în principal în conexiuni ori 200 de operaţii pe secundă – nu a fost încă atins de nici o maşină din lume, funcţionarea creierului fiind încă o enigmă pentru actualii cercetătorii.

Pesimiştii presupun că nivelul uman de inteligenţă nu va fi atins niciodată de către o maşină iar motivele sunt destul de plauzibile luând în consideraţie faptul că maşinile nu au parcurs rigorile de supravieţuire timp de milioane de ani precum oamenii. Milioane de ani au fost necesari ca intelectul uman să ajungă în faza de evoluţie de astăzi ceea ce presupune că o maşină nu va reuşi niciodată să simuleze o astfel de experienţă.

Roger Penrose a susţinut că mecanismele de funcţionare specifice creierului uman nu pot fi replicate de maşină, nici macar în principiu. În prezent, creierul uman este considerat a fi cel mai sofisticat computer cunoscut.

Optimiştii, pe de altă parte, au dezvoltat teorii prin care presupun că în secolul XXI-lea se vor găsi metode de a aduce inteligenţa artificială la o evoluţie comparabilă cu 20,000 de ani precedenţi. Cercetatorul Ray Kurzweil presupune ca acest lucru este posibil dacă modul de evoluţie va fi exponenţial. Rezultatul unui astfel de progres tehnico-ştiinţific va duce la evenimente aproape imposibil de imaginat pentru specia umana: oameni aproape nemuritori, contopirea dintre inteligenţa biologică şi cea non-biologică va duce la apariţia superinteligenţei.

Scenarii pe aceasta temă au făcut înconjurul lumii. Filme precum Terminator sau Matrix au adus în faţa publicului concepte şi viziuni asupra unei lumi viitoare trecută de Singularitate unde Inteligenţa Artificială constituie o cunoaştere de sine net superioară intelectului uman.

Cu siguranţă ne-ar amuza gândul că un poliţist robot ne-ar putea trage pe dreapta pentru depăşirea vitezei admise, sau al unui doctor stomatolog care îşi învârte capul la 180 de grade, sau mai nou al unei prezentări de modă cu manechine fabricate din metal. Această ultimă idee a fost deja proiectată şi lansată în luna Martie 2009 de Institutul Naţional de Ştiintă şi Tehnologie Avansată din oraşul Tsukuba aflat la nord-est de Tokyo. Robotul, HRP-4C, are o înălţime de 158 cm şi cântăreşte 43 kg , incluziv bateria şi pentru cei interesaţi costă 200.000$.

Şi spre finalul articolului un sigur lucru mai este de menţionat că dacă aceste maşini vor exista, cu siguranţă, unii din noi vor munci să le producă sau să le întreţină iar alţii probabil vor rămâne fără joburi.

robot

httpvh://www.youtube.com/watch?v=H8bziuSFvW4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *