Global Positioning System, pe scurt GPS!

Global Positioning System (GPS),este un sistem de poziţionare globală bazat pe sateliţi artificiali şi unde radio. Principalul sistem de poziţionare prin satelit de tip GPS este sistemul militar american numit “Navigational Satellite Timing and Ranging” (NAVSTAR).

Principiul de funcţionare al GPS-ului este folosirea câtorva sateliţi din spaţiu ca puncte de referinţă pentru localizarea la sol. Sistemul NAVSTAR dispune la ora actuală (2010) în total de 24 sateliţi, care se afla la o înălţime de 20.183 km de suprafaţa Pământului. Printr-o măsurare foarte exactă a distanţei în linie dreaptă dintre receptor şi cel puţin 4 sateliţi se poate determina poziţia oricărui punct de pe Pământ (latitudine, longitudine, altitudine). În mod normal pentru determinarea poziţiei în 3D a unui punct de pe suprafaţa terestră cu ajutorul poziţiei sateliţilor ar fi nevoie de doar trei distanţe (trei sateliţi), deoarece metoda care se utilizează este cea a triangulaţiei. Totuşi la GPS este nevoie şi de a patra distanţă, pentru minimizarea erorilor de poziţionare datorate ceasurilor din receptoare, care nu sunt suficient de exacte în comparaţie cu ceasurile atomice din sateliţii utilizaţi. Distanţa dintre satelit şi receptor se calculează prin cronometrarea timpului de care are nevoie semnalul radio să ajungă de la satelit la receptor.
Recepţionarea semnalelor emise de sateliţi şi calculul poziţiei se poate face în două moduri: modul absolut şi modul diferenţial:
-modul absolut foloseşte un singur receptor GPS, iar precizia de poziţionare este de circa 10 – 15 m
-modul diferenţial presupune folosirea a două receptoare, dintre care unul are rolul de staţie de bază, fiind instalat într-un punct fix cu coordonate cunoscute.
Sisteme de tip GPS sunt în curs de realizare şi în alte părţi ale lumii: în UE (sistemul GALILEO cu punere în funcţiune în anul 2012), Rusia (sistemul GLONASS – 2010), China (sistemul BEIDOU – 2015), Japonia, India, etc.
Pe piata din Romania au aparut de-a lungul timpului diferite branduri de GPS-ul dintre care putem enumera: Garmin, Mio Moov, Navon, North Cross, Serioux.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *