Dimensiunile unui rack, accesorii, moduri de montare-organizare cabluri

Sunteti in cautarea unei solutii practice si elegante pentru depozitarea si accesarea echipamentelor Dumneavoastra IT? Daca da, avem onoarea de a va prezenta cea mai uzuala tehnologie in domeniu, cateva solutii practice + informatii utile care speram sa va ajute la luarea unei decizii ce va va usura munca pe viitor.

Pentru stocarea, protejarea echipamentelor a fost creata incinta metalica standardizata sub denumirea de rack 19” sau cabinet metalic IT de 19” (desigur sunt disponibile si versiuni de 23” dar nu sunt la fel de uzuale asa ca le vom exclude din acest material).

magazin online rack-uri si cabinete metalice 19 inch

Mod de montare echipamente in rack: Se utilizeaza doua perechi de sine verticale profil L (amplasate cate una in fiecare colt a dulapului, facilitand astfl o sustinere in 4 puncte a echipamentelor), prevazute cu orificii patrate pentru prinderea suruburilor (nu au filet, vezi sectiunea accesorii / surub pentru rack). Acestea (sinele) sunt prezente pe toata inaltimea rack-ului reprezentand singurul mod de a monta echipamente si accesorii in acesta. Latimea este standard 19 inch la toate modelele (exclus 23 inch) dar adancimea si inaltimea pot varia, la unele modele de cabinete adancimea este reglabila.

Pentru alte echipamente care nu au fost destinate montarii in rack dar dimensiunea lor permite acest lucru, sunt cateva accesorii disponibile ce sar in ajutor (vezi sectiunea accesorii / tava rack).

rack etelecom

Latime interna: Toate rack-urile de 19 inch permit montarea unui echipament a carui latime nu depaseste 19” respectiv 482.6 mm. Limitarea respectiva este data pentru panoul frontal prevazut cu orificii de montare a suruburilor pe sinele frontale ale rack-ului sau a kitului de montare proprietar, pentru a putea fi introdus in rack fara demontarea acestuia, sasiul echipamentul trebuie sa aiba o latime mai mica de 450 mm (spre exemplu un sistem server are latimea de 445.2 mm, scazand din cei 450 mm latimea de 445.2 avem un surplus de 4.8 mm necesari pentru a introduce lejer echipamentul + marja de eroare pentru abateri de la dimensiune a sinelor rack-ului in urma montarii necorespunzatoare sau eroare de fabricatie).

rack etelecom

Latimea interna este creata de disnanta standard dintre sinele fiecarei perechi, montate in fata si in spate care este de 450 mm.

Modul de introducere a echipamentelor cu sisteme de montare in rack (proprietare, sau achizitionate separat) este prin partea frontala in majoritatea cazurilor. Unele echipamente necesita acces si lateral pentru operare sau modificari, precum si prin partea din spate, in functie de modelul rack-ului se ofera facilitati precum: usa fata – spate, panouri laterale detasabile, montare pe perete sau podea.

Latime externa: Majoritatea cabinetelor au latimi de 600; 800; 1000 mm …, aceasta dimensiune se refera la latimea maxima exterioara si influenteaza foarte mult spatiul intern ce ramane in lateralul echipamentelor utilizat in special pentru degajarea caldurii. Un cabinet cu latimea exterioara de 600 mm va avea o dimensiune interna aproximativa cuprinsa intre 503 si 510 mm, cel de 800 mm va avea ~703 mm.

Adancime interna: Reprezinta distanta dintre cele doua perechi de sine (fata – spate), in functie de model adancimea poate fi fie fixa fie reglabila. Mai jos aveti dimensiuni preluate de pe fisa unor cabinete:

Model de perete cu adancime fixa:

Adancime externa: 450 mm – interna: 410 mm
Adancime externa: 560 mm – interna: 520 mm

Model de podea cu adancime reglabila:

Adancime externa: 600 mm – interna: 129-429 mm
Adancime externa: 800 mm – interna: 129-629 mm
Adancime externa: 1000 mm – interna: 129-829 mm
Adancime externa: 1100 mm – interna: 129-929 mm
Adancime externa: 1200 mm – interna: 129-1029 mm

rack-uri etelecom

Adancime externa: Afecteaza spatiul ramas in fata si spatele echipamentului, spatiu destinat aerisirii si organizarii cablurilor.

Inaltime: Inaltimea interna a unui rack (spatiul util) si inaltimea unui echipament destinat montarii in rack sunt exprimate in unitati rack “U” sau “1U”. Exemplu: cel mai scund sistem server are inaltimea de 1U, unul mediu 2U s.a.

O unitate “U” sau “1U” are urmatoarele proprietati:

– are inaltimea de 4.445 cm – 44.45 mm – 1.75 inch

– este unitate de masura pentru suportii – sinele verticale din interiorul rack-ului, nu a rack-ului in sine, dar se poate aproxima inaltimea unui rack daca se cunoaste cate unitati “U” are acesta + inaltimea rotilor + plafon + baza

– ocupa 3 orificii pentru suruburi din sinele rack-ului

rack

Se comercializeaza rack-uri cu inaltimea cuprinsa intre 4 si 47U.

Accesorii uzuale:

Tava pentru rack: permite sustinerea echipamentelor nemontabile in rack precum: switch-uri, media convertoare, tastatura + monitor, sistem desktop. Acestea sunt de doua tipuri:

– cu prindere pe ambele perechi de sine fata – spate ce suporta o incarcare mai mare.

cu prindere frontala (dar se poate monta si opus pe sinele din spate). Dezavantajul este o greutate mai mica suportata dar are avantajul de a fi independenta de adancimea rack-ului

cu sina, poate culisa catre exterior pentru un acces mai usor la echipamente (se prinde pe ambele perechi de sine).

Patch Panel: un accesoriu necesar atunci cand se lucreaza cu fire, acesta este un element de interconectare intre cabluri (ce provin fie din perete de la prizele telefonice sau lan fie de la alte echipamente precum centrala telefonica cu amphenol). In partea frontala ofera conectori RJ45 (sau alte standarde uzuale) pentru o interconectare usoara si flexibila iar in spate conectorii pentru cabluri.

Utilizarea patch panel-urilor elimina riscul ruperi sau deranjarii firelor din spate in cazul modificarilor aduse intre echipamente.

Bara de alimentare: Prelungitor cu suporti pentru montare in rack, acesta sta imobilizat si la indemana.

Suruburi pentru rack: Sunt seturi de suruburi ce vin in pachet cu: saiba cu profil extern patrat si cleme pentru atasare pe orificiul sinei din rack, piulita de plastic si surubul in sine.

Exemplu practic:

Se doreste montarea unui switch de internet si a unei centrale telefonice in incaperea in care ies toate firele din perete, fire ce provin din dreptul birourilor, sunt 16 de prize LAN si 16 prize telefonice, cate un port LAN si unl de telefon pentru fiecare birou.

Solutie cu rack de perete:

Deasupra punctului sau dedesubtul acestuia se monteaza un rack de 19 inch de perete, aceasta deoarece ele au intrari pentru fire in plafon sau podea.

Se introduc in rack firele prin orificiul dedicat.

Se conecteaza in rack un patch panel dedicat prizelor LAN dupa ce s-au conectat in spatele acestuia toate firele ce provin de la prizele corespunzatoare.

Se repeta rocedura pentru prizele telefonice prin al 2-lea patch panel dedicat telefoanelor.

Se introduce in rack centrala telefonica ce poate fi asezata pe podeaua rack-ului in cazul in care nu are kit de montare.

Se instaleaza o tava pentru rack pentru a sustine switch-ul si  prelungitorul ce alimenteaza echipamentele.

Ultima etapa si cea mai simpla consta in conectarea centralei si a switch-ului la conectorii specifici birourilor din patch panel-urile corespunzatoare.

Orice modificare ulterioara de ordine este foarte simplu de realizat. Alt beneficiu il reprezinta eleganta lucrarii prin mascarea echipamentelor si a firelor cu cabinetul de metal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *