Cum sa: conectezi doua routere pe o retea locala

Poate te intrebi de ce ar vrea cineva sa faca asta, ei bine nu este chiar asa de iesita din comun conectarea a doua routere pe o retea locala (home network). Unul din cele mai uzitate motive pentru folosirea a doua routere e posibilitatea conectarii mai multor computere la internet. Poate ai doua routere pe cablu pentru a mari numarul de porturi disponibile pentru conectarea mai multor PC-uri. Sau, poti avea doua routere wireless care ajuta la trimiterea semnalului pe o distanta mai mare. In acest articol va voi vorbi despre situatia in care exista un router wireless si unul pe cablu. In mare parte al doilea router functioneaza ca un switch.

Cum vei proceda:

Pasul 1: Cele doua routere nu trebue sa fie modele identice sau sa aiba aceelasi producator. Decide-te care router va fi principalul. Pe acesta il vom numi routerul A. Conecteaza routerul A ca de obicei. Nu o sa intru in detalii aici, dar va trebui sa conectezi la portul WAN un cablu spre modem. Vezi instructiunile cu care a venit routerul.

Pasul 2: Conecteaza computerele care vor folosi Routerul A la porturile LAN, folosind cabluri obisnuite.

Pasul 3: Configureaza reteaua locala. Daca nu te descurci iti recomand sa consulti un specialist. Aici te vei ocupa de setarile wireless si de cele prin cablu. Cand ai terminat fa un test si vezi daca te poti conecta la internet.

Pasul 4: Acum totul funtioneaza (daca nu e asa atunci ai facut ceva gresit), asa ca vom complica lucrurile instaland un al doilea router. Conecteaza un cablu de retea normal la unul din porturile LAN ale Router A. Capatul celalalt va merge intr-un port LAN al Router B.

Pasul 5: Leaga computerele care vor folosi Router B la portul(rile) LAN cu ajutorul cablurilor normale de retea.

Pasul 6: Acum ar trebui sa ai acces la internet pe toate computerele din retea. Daca fiecare router are 4 porturi, atunci 8 computere ar putea avea acces la internet pe un singur abonament. De fapt, 6 pentru ca doua porturi sunt folosite pentru conectarea routerelor. Daca unul din ele are wireless atunci poti conecta si mai multe computere.

8 thoughts on “Cum sa: conectezi doua routere pe o retea locala

  1. Mersi frumos.merge. eu totusi vreau sa iti spun ca folosesc 2 routere linksys exact acelas model si merge. poate daca se foloseste alte marti mai ieftine nu ar functiona.dar o sa incerc si asta si revin cu un post. mersi frumos inca o data.

  2. de ce sa pui 2 routere daca nu folosesi numai conectarea pe cablu, poti pune cate switchuri vrei, si fac acelasi lucru, folosesti 2 routere in cazul in care vrei sa maresti distanta wireless eventual sau daca vrei sa ai o retea separata prin alta clasa de ip-uri fata de routerul principal..

  3. eu am 2 routere cu wireless si vreau sa le leg pe amandoua sa am wireless pt o distanta mare.se poate?merge si wireless la al 2lea?

  4. Buna,imi poti explica ceva,te rog.am un abonament clicknet ,din router un cablu care duce la switch,apoi cablu din acel switch care duce la alt switch 😀 .daca leg la al 2-lea switch un router (care are wireless),cum pot face sa il pot folosi wireless ? sper ca m-am explicat bine..multumesc anticipat.

  5. Mulțumesc foarte mult pentru sfat funcționează totul perfect (eu cum am doua routere ASUS când schimb rețeaua trebuie sa aștept cam 30 sec. dar este ok!)

  6. salut…am un modem de la romtelecom pe care l-am setat in bridge apoi imediat semnalul este preluat de catre un router linksys.Problema este ca la capatul retelei vreau sa montez un router wirelles cu o camera de supraveghe wirelless insa cele doua routere intra in conflict si nu stiu cum sa procedez? Ma puteti ajuta? multumesc….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *