Cabina telefonica – piesa de muzeu?

cabina telefonicDespre cabina telefonica s-a tot vorbit. A existat o perioada cand acesta era la mare cautare, iar in anii 70-80 erau considerate un etalon al modernizarii oraselor si al marilor metropole. Poate nu va vine sa credeti, dar sunt in preajma noastra de aproximativ 150 de ani. Inventatorul lor este William Gray, iar ideea de a crea o cabina telefonica, a venit in urma necesitatii tot mai vadite de a avea posibilitatea realizarii unei convorbiri la distanta in afara caminului familial. E greu de crezut, nu-i asa, ca pana in anii 90, telefonul mobil era doar un SF? iar internetul exista doar la nivelul armatei?

Primele cabine telefonice au fost create in 1878, din lemn si amplasat in statiile de cale ferata, hoteluri de lux, sau banci. La inceput, cabinele aveau astfel numitii “insotitori” care erau platiti de compania producatoare sa colecteze banii de la cei care efectuau convorbiri. Mai tarziu Gray a constatat ca un asemnea insotitor poate fi foarte usor inlocuit cu un telefon cu fisa/moneda.
Banca Hartford din Connecticut, a devenit primul loc unde a aparut acest telefon operat prin moneda – si atentie!!! convorbirile erau platite dupa efectuare.

Mai tarziu, in 1910, Western Electric si Gray Telephone Pay Station Co. au semnat un contract prin care cele doua companii “isi reuneau” brevetele pentru a da nastere primului model de telefon ale carui convorbiri erau preplatite – asa numitul model 50A. In 1912, New York City a comandat 25 de mii de unitati din acest model. El s-a fabricat pana in 1964, dupa care a fost inlocuit de succesorul sau (vezi poza – sursa thephonebooth.com).

Astazi, cabinele telefonice sunt prezente in toate orasele civilizate, chit ca le folosim mai rar gratie dezvoltarii uimitoare din ultimii ani a tehnologiilor GSM.
Trecand peste aspectele neplacute, legate de intretinrea lor si modul lor de conservare si utilizare de catre cetateni, cabinele telefonice sunt un simbol al urbanismului. Degradarea lor este un fenomen social si constituie de multe ori subiect de editoriale.

Soarta cabinelor telefonice va fi marcata de simplele calcule ale companiilor care le detin. Balanta intre rentabilitate, profitabilitate si costuri de intretinere va dicta, cu siguranta, existenta sau “extinctia” acestor “minuni” ale secolului XIX. Unele tari deja au renuntat la servicul public de telefonie, precum Iordania (2004), Finlanda (2007), unde penetrarea tehnologiei GSM a fost atat de puternica incat cabinele nu au fost folosite timp de ani de zile. Transformarea lor in puncte de informare turistica sau atribuirea unui nou rost in societate(ex: puncte de incarcatoare pentru masinile electrice – Spania) le va salva oare de praful inecacios al vechilor muzee?

One thought on “Cabina telefonica – piesa de muzeu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *