Bluetooth 3.0

Lansarea oficială a mult aşteptatului update pentru Bluetooth, şi anume Bluetooth 3.0+HS, cunoscut şi sub numele de Bluetooth High Speed Technology, a fost anunţată de The Bluetooth Special Interest Group (B.SIG) acum un an. Cea mai mare îmbunătăţire este, evident, legată de viteza de transfer, care sare de la un maxim de 3Mb/s, la actualul standard Bluetooth, la un transfer de până la 24Mb/s, în cazul Bluetooth 3.0, potrivit B.SIG. Vitezele mai mari sunt posibile datorită faptului că 3.0 utilizeaza protocolul radio 802.11, permiţând dispozitivului Bluetooth să folosească un semnal Wi-Fi atunci când sunt transferate cantităţi mari de date, precum fişiere video, audio sau foto.

Este cunoscut faptul că vitezele obţinute în testările de laborator nu sunt întotdeauna obţinute şi în utilizarea zilnică a unui astfel de dispozitiv. Cu toate acestea, într-un interviu online acordat revistei PC World, Michael Foley, director executiv al Bluetooth SIG, confirmă viteza noului standard, adăugând că utilizatorul obişnuit poate întâlni rate de transfer cuprinse între 22 şi 26 Mb/s. Acest lucru reprezintă o îmbunătăţire mai ales pentru dispozitivele care folosesc conexiuni ad-hoc, deoarece va fi posibil transferul între două dispozitive cu viteză mare fără a se folosi un cablu UBS sau a fi logat la o reţea Wi-Fi.

Alte caracteristici Bluetooth, noi şi de luat în seamă, includ Unicast Connectionless Data, care oferă o durată mai mare de viaţă pentru bateriile dispozitivelor ce vor folosi tehnologia Bluetooth 3.0, precum şi Enhanced Power Control, care micşorează riscul deconectării accidentale cauzat de mişcare, cum ar fi introducerea telefonului mobil în buzunar.

Primele dispozitive ce au incorporat tehnologia Bluetooth 3.0+HS au aparut la inceputul acestui an.

One thought on “Bluetooth 3.0

  1. Ca orice comunicatie radio si aceast standard….chiar la viteze impresionabile poate fi instabil in folosirea de zi cu zi. o problema majora a multor device-uri ce foilosesc aces mod de comunicare este distanta foarte scurta pe care este operabil bluetooth-ul.
    Dupa indelungate cautari pe internet privind posibilitatile de extindere a razei de comunicare a unui bluetooth ce se conecteaza la portul usb al pc-ului cat si a orcarui device ce se conecteaza la portul usb am gasit o schema foarte simpla de adaptor de la USB la serial ce poate prelungi un webcam sau un dongle USB undeva la 1000 de metri…Eu am un telefon ce are remote control pe bluetooth si mi se pare o aplicatie interesanta sa pot avea “raza” la remote control de aproximativ 1000 de metri…chiar daca ar functiona si pe 200 de metri si as fi fericit….desi este impropriu sa spun 200 de metri caci bluetooth-ul tot cam pe 7-10 metri functioneaza insa dongle-ul va fi conectat la adaptor iar acesta poate avea fir f lung pana la intrarea de serial… Am avut grija sa am o placa de baza care sa mai aiba vechiul com 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *