A venit USB 3.0

Se pare ca Intel a reusit sa dezvolte in sfarsit standardul de comunicare plug & play USB 3.0. Cel mai important aspect este acela că noul standard va fi compatibil cu USB 2.0, astfel că nu vom fi nevoiţi să facem upgrade-uri pentru a putea utiliza dispozitive interconectabile pe USB 3.0.Viteza maximă de transfer pe USB 3.0 este de 4.8 Gbps (este o diferenţă uriaşă faţă de ceea ce oferă actualmente interfaţa USB 2.0 Hi-Speed: 480 Mbps).

Încărcarea, respectiv descărcarea informaţiilor se face pe canale separate de comunicare (transfer bidirecţional) – astfel este posibilă citirea şi scrierea simultană a datelor pe dispozitivele selectate; USB 2.0 suportă doar trafic unidirecţional.

Transferul bidirecţional va diminua semnificativ durata de sincronizare dintre două dispozitive (telefon şi computer, spre exemplu). USB 3.0 încarcă mai multe device-uri cu energie, mai rapid, mulţumită puterii maxime furnizate (900 mA, faţă de cei 500 mA oferiţi de USB 2.0). O să poţi încărca patru sau chiar mai multe dispozitive simultan, de la acelaşi hub USB. Puterea furnizată este eficient optimizată, mulţumită unui nou protocol de gestionare a resurselor.

La începutul lui 2010 au aparut pe piaţă primele produse cu interfaţă USB 3.0.

Am sa fac o scurta istorie a acestui standard plug & play destinat dipozitivelor periferice unui computer:

  • 1994: Un grup de sapte companii IT inceput cercetarea standardului Universal Serial Bus (Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC si Nortel). Universal Serial Bus a fost gandit pentru a face mult mai usoara conectarea dispozitivelor periferice la computer. Astfel au fost incet, dar sigur eliminate celelalte standarde pentru transfer de date care nu erau chiar ’prietenoase’, usurand conectarea unui mouse, unei camere foto digitale, unei imprimante sau dispozitivelor de stocare, dar si cresterea vitezei de transfer a datelor.
  • 1996: Apare standardul USB 1.0 cu viteza de transfer de 12 Mbit/s.
  • 1998: Succesorul USB 1.1 devine foarte cunoscut si uzitat. Permitea o viteza de transfer date de 12 Mbps pentru dispozitivele high-speed cum ar fi Hard Disc-uri, si o viteza mai mica de 1.5 Mbps pentru dispozitive cum ar fi joystick-uri.
  • 2000: In acest an standardul USB 2.0 a fost lansat. In urma initiativei companiilor Hewlett-Packard, Intel, Lucent Technologies, NEC and Philips, capacitatea de transfer a fost crescuta la 480 Mbit/s, fata de 12 Mbit/s pentru initialul USB 1.0.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *