Stiati ca? #6

primul HDDOmenirea evolueaza mereu si …o data cu ea evolueaza si lucrurile care ne inconjoara. Si ca tot veni vorba de lucruri care evolueaza rapid, stiti cand a fost lansat primul hard disk? Ei bine, acest lucru s-a intamplat prin 1956 si era folosit ca echipament de stocare a datelor pentru un calculator IBM de contabilitate. Initial a fost dezvoltat pentru a fi utilizat doar pe calculatoare si era format din: o placa electronica de control logic, un numar de platane (de obicei 2 sau 3), impartite in piste si sectoare, capete magnetice de citire/scriere (eng. read/write, R/W), de o parte si de alta a platanelor. Acest HDD cantarea aproximativ o tona si oferea spatiu pentru 5 MB de date (vezi poza- sursa BBC News – news.bbc.co.uk.).

In timp, raportul dintre cele doua dimensiuni s-a schimbat, a contat in primul rand spatiul de stocare si s-au redus cu mult dimensiunile si greutatea HDD, astfel de la o jumatate de tona s-a ajuns la 5 kg (in anul 1987), iar in prezent chiar la 0.73 Kg cu un spatiu de stocare de 2 TB.

In anii 1990 nevoia mare de stocare pe un dispozitiv individual a condus la introducerea de sisteme ca RAID sau SNC. Ulterior HDD-urile devenind de mai multe tipuri: desktop, enterprise si mobile astfel ca astazi, in secolul 21, HDD-ul este utilizat nu numai la echipamente de calcul. La începuturi capacitatea unui hard disk nu depăşea 20 megaocteţi (MO), in ianuarie 2009 capacitate unui HDD a ajuns la  2 TB.

Categoria Green este ultima inovatie in materie, este ecofriendly, datorita consumului redus de energie(cu pana la 40 %), el inglobeaza tehnologiile WD Stable Trac, IntelliPower si IntelliSeek, care fac referire la securizarea motorului, reduc vibratiile si stabilizeaaza platanele, iar IntelliPower si IntelliSeek sunt responsabile cu stabilirea algoritmului ratei de transfer. Nivelul de zgomot este si el mai redus, de doar :25-29 dB. Tehnologia NoTouch, are o proprietate distincta care nu permite nici macar o atingere accidentala a capetelor de scriere si discurile platanelor, asigurand in acest fel protectie marita in timpul transportului.

Ani de referinta in evolutia HDD-urilor:

1956: Apare primul harddisk care cântăreşte aprope o tona –a fost lansat de IBM, se inchiria pentru 5000$ pe luna!

1963: Stive de discuri : IBM 1311 a fost lansat la 11 octombrie . Putea stoca 2 milioane de caractere pe o stivă de discuri interschimbabile (IBM 1316).

1973: Cei de la IBM au pornit proiectul „Winchester” prin care si-au dorit sa creeze un HDD cu mediu de rotatie fixat ferm.

1979: Primul Winchester de 8 ţoli, s-a luat hotararea de a incepe comercializarea la scara larga, pretul pentru un singur produs – in jur de 1500 doari ! Seagate lansează pe piaţă ST506 (6 MB, 3600 rpm, preţ de vânzare: 1000 de dolari). ST506 a fost numele interfeţei pentru mulţi ani de zile.

1986: Primul Protocol SCSI; este dintre primele protocoale input-output standardizate pentru interfaţa hard diskul-ului.

1997: Tehnologia GMR (Giant MagnetoresistiveTehnologia GMR a fost descoperita de Peter Griinberg, urmare, compania IBM a trecut de bariera de 10 GB cu DTTA-351680.

2005: Primul HDD hibrid apartine companiei Samsung si a fost realizat din elemente magneto-mecanice si avea memorie NAND flash.

2006: Inregistrarea perpendiculară apartine celor de la Seagate.

2007: Apare primul HDD de 1 Terabyte, botezat Deskstar 7K1000, apartinand companiei Hitachi, in 2007 se vandusera peste 516.2 millioane de HDD-uri in intreaga lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *