Olandezii te sinucid. Virtual

Te-ai gandit vreodata sa comiti suicid virtual? Atunci cred ca ai si observat ca treaba nu e chiar atat de simpla, un click si gata. Oricine foloseste o retea de socializare pe internet ar trebui sa aiba posibilitatea sa se opreasca atunci cand doreste. In teorie, cam asa ar sta lucrurile. In practica, insa, nu e chiar atat de usor. Bunaoara, dependenta de instrumentele web 2.0 ca Facebook, Twitter, LinkedIn sau MySpace este atat de puternica, incat multora le este aproape imposibil sa isi stearga conturile. Pe de alta parte, unele site-uri stocheaza datele personale ale utilizatorilor, precum fotografii sau date de contact, chiar si dupa stergerea unui cont.

Un site creat de cativa olandezi se adreseaza tocmai acelora care isi doresc sa scape din “ghearele” web 2.0, printr-o “sinucidere virtuala”. Web 2.0 Suicide Machine este un site care iti sterge pentru totdeauna conturile de pe retelele de socializare, avand grija ca inainte de asta sa stearga si datele personale, pentru ca acestea sa nu mai fie stocate. Site-ul actioneaza cu ajutorul unui soft care se logheaza pe contul utilizatorului, ii schimba poza de profil si parola, dupa care ii sterge toti prietenii virtuali. Totul se petrece in mai putin de o ora, in timp ce, daca utilizatorul ar face toate aceste operatiuni manual, i-ar lua mai bine de noua ore, spun creatorii softului. “Sinuciderea” este definitiva, contul neputand fi accesat ulterior. Un detaliu ironic este faptul ca softul iti adauga profilul de Facebook la grupul Facebook al sinucigasilor virtuali.

Luati cum vreti initiativa olandeza a celor de la suicide machine, ori ca pe o gluma buna, ori ca pe un proiect amuzant, ori ca pe un semnal de alarma, ori ca pe o solutie pentru lenesi sau pentru oameni disperati si fara simtul masurii, e cred insa ca este o solutie utila pentru a scapa de sclavia inutilului.

Mesajul meu de adio a fost:
” X committed Web2.0 suicide on: 2010-02-20;
lost friends: 250
last words: hasta la vista amigos. exit.”

Cu drag, Sandu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *