Diferentele dintre cablurile UTP si FTP

Cablurile FTP transmit semnalele mai eficient fiind protejate mai bine impotriva interferentelor electromagnetice externe


UTP (Unshielded Twisted Pair) = cablu cu 4 perechi de fire torsadate. Torsadarea (rasucirea) perechilor anuleaza interferentele magnetice. Acest tip de cablu nu are nici un tip de ecranare.

FTP (Foiled Twisted Pair) = cablu cu 4 perechi de fire torsadate, invelite cu o folie exterioara de ecranare, in scopul protejarii impotriva interferentelor externe.

S/UTP (Screened Unshielded Twisted Pair) = cablu cu 4 perechi de fire torsadate, avand o tresa impletita, in loc de folie. Tresele pot fi din cupru, aliaje sau material textile.

S/FTP (Screened Foiled Twisted Pair) = cablu cu 4 perechi de fire torsadate, fiind ecranate atat cu tresa cat si cu folie.

STP (Shielded Twisted Pair) = cablu cu 4 perechi torsadate, fiecare pereche fiind ecranta cu folie, oferind o buna protectie impotriva diafoniei si a interferentelor.

S/STP (Screened Shielded Twisted Pair) = cablu cu 4 perechi torsadate, fiecare pereche fiind ecranta cu cate o folie, dar in plus are si o tresa ce inveleste toti conductorii, oferind o protectie deosebita.

Categoriile uzuale de cabluri:
Cat.5 = utilizate pentru cablarea structurata a retelelor de date, cu frecvente de pana la 100 MHz, pe distante de maxim 90m. Pentru conectarea cablului cat.5 se folosesc conectori RJ-45.

Cat.5e = este o versiune imbunatatita a cat.5, privind telediafonia, cu frecvente de pana la 125MHz, pe distante de maxim 90m. Pentru conectarea cablului cat.5e se folosesc conectori RJ-45.

Cat.6 = ofera performante inalte la frecvente duble, in comparative cu cat.5e (250 MHz). Conceput pentru medii cu nivel de zgomot ridicat, lungimea maxima a unui cablu orizontal fiind de 90m.

Cat.7 = superior cablului cat.6, fiind ecranate atat perechile cat si intreg cablul. Frecventa este de 600MHz iar lungimea cablului orizontal este de maxim 100m.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *