Cum sa: protejezi laptop-ul

In timpul unei calatorii laptopul poate suferi diverse avarii care ar putea sa pună in pericol datele stocate si funcționalitatea sistemului. In cazuri mai neplăcute ar putea fi pierdut sau furat. Am sa va prezint câteva sfaturi pentru a va proteja laptopul in timpul calatoriilor, care sper sa va fie de folos.

In primul rând, înainte de plecare, gândiți-va daca laptopul reprezintă o necesitate. Daca mergeți intr-o vacanta si nu aveți reala nevoie de el, bucurați-va de timpul liber la maxim. Laptopul se simte bine si acasă. Nu are nevoie de soare, nisip, apa, zăpada si de ochii hoților. Alte accidente pe perioada transportului sunt probabile. Datele importante pot fi transportate pe unitati mai ieftine si mai puțin pretențioase. Stick USB, CD, DVD. Mergeți intr-o locație care dispune de un calculator conectat la internet? Inca un motiv in plus sa va lăsați laptopul acasă. Stocați datele de care aveți nevoie pe un server FTP sau intr-o adresa de e-mail.

Rucsac special pentru laptop. Înainte sa-l bagi in rucsacul special, laptopul trebuie sa fie închis si acumulatorul detașat. Pe durata deplasării, un laptop pornit nu are cum sa-si facă ventilație si acest lucru poate provoca daune considerabile sistemului. Rucsacul special îl puteți cumpăra de la majoritatea magazinelor de electronice. Acest rucsac este prevăzut cu sisteme de protecție împotriva umidității, căldurii excesive si amortizează șocurile. Înainte sa cumpărați un rucsac asigurați-va ca are compartimente suficiente pentru toate auxiliarele laptopului (baterie, HDD extern, caști, microfon, router, etc.).

Siguranța in timpul transportului. Nu lăsați laptopul in mașina (mai ales la vedere) atunci când opriți in benzinarii sau când coborați sa cumpărați ceva de la un magazin. Va fi un ’suvenir’ pentru hoți. Atunci când îl depozitați in locul destinat bagajelor din tren sau autocar, asigurați-va ca pe rucsacul in care este laptopul nu este pus un bagaj greu care sa-l preseze. Încercați pe cat posibil sa tineti laptopul langa dvs. In acest fel se evita pierderea sau furtul.
Păstrați factura si documentele de achiziție/identificare ale laptopului. In cazul pierderii sau furtului trebuie sa faceți dovada (marca, model, serie, factura, etc.) ca laptopul va aparține, pentru a putea începe o acțiune legala de recuperare.

Păstrați o copie de rezerva a datelor de pe laptop (backup). Pe perioada calatoriei, chiar daca sunt luate masuri de siguranța, este posibil sa apară factori neprevăzuți care ar putea sa pună in pericol datele stocate pe laptop. Furtul, pierderea, utilizarea in condiții neadecvate pot duce la un dezastru pentru cei care au stocate date importante. Înainte de calatorie, este indicata o copie de rezerva a datelor. Opțiunile de backup sunt multiple. Puteți folosi un HDD extern care sa ramana acasă sau la birou, DVD-uri, CD-uri sau chiar un PC desktop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *