Cate ceva despre sistemele audio

boxeOameni buni, am ajuns la concluzia ca daca doresti sa iti achizitionezi un sistem audio este mai dificil decat sa iti alegi o masina. De ce zic asta? Simplu! La masina stii cu mult inainte bugetul care il ai, ce dotari vrei sa aiba, ce tip de combustibil pe cand in cazul unui sistem audio nu stii mare lucru! Si stai, si citesti, si te informezi… forumuri, prieteni, site-uri de profil, site-urile producatorilor, ore pierdute, frustrare si la un moment dat nervi. Problema aici consta in faptul ca, pe masura ce te informezi, in loc sa iti creezi asa zisul “clear picture” despre un produs mai mult intri in dilema. De ce se intampla asta? Deoarece sursele de informare in loc sa te lamureasca despre un singur produs, ei il compara cu alte produse similare si cand zic produse nu ma refer la 1 sau 2. Nu! In nici un caz! De la 7 produse in sus si automat orice om vrea sa citeasca mai multe detalii si despre restul inainte de a face o alegere, ajungand astfel ca dupa 4 ore de facut un asa zis studiu de piata, sa te ridici de la birou, sa bei un pahar cu apa si sa ajungi la concluzia ca nu ai nici cea mai vaga idee despre ce vrei sa cumperi. Cam asta am patit eu timp de 2 zile la rand.

Plecand de la ideea “vreau boxe, sa fie logitech si nu Z2300 ca ma dau in judecata vecinii si ma alunga ai mei din casa” , am luat in calcul doua produse: Logitech Z-4i si Logitech X-530. Poate e nedrept sa comparam un 2.1 cu un 5.1 dar tind sa va contrazic, nu este nimic nedrept pentru simplul fapt ca primul produs face parte din gama de top a celor de la Logitech iar al doilea este un 5.1 cu un raport calitate-pret foarte bun dar cu o claritate a sunetului mai slaba! Multe persoane merg pe ideea “cu cati mai multi Watti cu atat mai bine”! Da, dar asta doar in cazul lui Z2300 si Z5500 care reusesc prin calitatea sunetului si a basului puternic sa iti provoace adevarati fiori in timpul jocurilor sau filmelor. Dar sa revenim la produsele noastre.
Z-4i, un 2.1 cu un design simplu, minimalist, este dupa parerea mea o solutie perfecta pentru orice camera de apartament. Cei doi sateliti produc impreuna 17 W printr-un difuzor concav activ si doua difuzoare de presiune toate avand diametrul de 2 inchi. Subwooferul emite cei 23 de W printrun difuzor de presiune de 8 inchi, acesta redand un bass clar si fara distorsiuni chiar si la volum maxim. Z4-i are in dotare o telecomanda cu fir gandita foarte bine de cei de la Logitech, aceasta are o intrare auxiliara de jack 3.5 mm pentru mp3 player sau iPOD (merge chiar si televizorul) si o iesire de acelasi fel pentru casti reglarea volumului dar mai ales exista pe telecomanda reglarea basului nemaifiind nevoie ca volumul acestuia sa fie controlat din spatele subwooferului cum se intampla la alte produse Logitech. Singurul inconvenient gasit la adresa lui Z-4i este acela ca nu v-a reusi sa iti sparga canile sau sa ii darame paharele din vitrina vecinului de dedesubt, dar pentru asa ceva exista mereu 2300 si 5500.

La celalalt capat il gasim pe X-530, un 5.1 care nu rupe gura targului la capitolul claritate, dar are avantajul puteri mai mari, cei 70 de W fiind suficienti ca vecinul de la parter, in cazul in care stai la 3, sa formeze 112, cei 4 sateliti fata-spate dezvoltand impreuna o putere totala de 35 W iar cel din centru 15.5 W. Subwooferul este micut dar suficient de puternic pentru a crea impreuna cu satelitii un efect 5.1 clar si fara prea mari distorsiuni la un volum decent. Telecomanda in cazul lui X-530 lipseste, controlul volumului si butonul de on/off fiind montat pe satelitul dreapta fata, controlul basului fiind montat din pacate in partea din spate a subwooferului reglarea acesuia creand un adevarat disconfort utilizatorulu, un mic plus este faptul ca pe satelitul dreapta fata exista si o mufa jack de 3.5 mm pentru conectarea castilor dar din pacate si aceasta devine cam inutila in cazul in care utilizatorul doreste amplasarea satelitului pe perete. Concluzia? X-530 este un produs excelent in raport calitate-pret, cu cateva mici defecte dar care este perfect pentru oricine doreste sa se bucure de efectul surround si nu doreste sa plateasca foarte multi bani pentru asta.
Cam astea au fost concluziile trase dupa doua zile de cautari pe diferite site-uri si forumuri, iar produsele prezentate le recomand fara prea mari abateri.
Pana data viitoare, va salut si aveti grija de voi!
Ah… Ca era sa uit! Michael Jackson nu si-a inscenat moartea, nu s-a retras pe o insula pustie, stati linistiti, e mort, get over it! nu mai umpleti forumurile de teorii ale conspiratiei! Va rog!

Written by Feno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *